Изложба в Плевен разказва историята на оперната певица Катя Попова

Общество


В Плевен бе открита забележителна фотодокументална изложба, посветена на изтъкнатата оперна певица Катя Попова, във фоайето на залата, наречена на нейно име. Експозицията включва 21 табла с фотографии и документи от личния и професионалния живот на певицата, предоставени от нейното семейство на Регионалния исторически музей. Десислава Близнашка, ръководител на отдел „Нова и най-нова история“, сподели за БТА, че посетителите ще могат да видят ценни спомени от детството на Катя Попова, както и кадри от нейните известни сценични роли. Последната снимка в изложбата е направена на 18 октомври 1966 г., когато Попова дава своя последен концерт с песни от Григ в „Алианс Франсес“ в София.

Изложбата „Незабравимата Катя Попова“ се появява през 2016 г., създадена от Нели Дакова, тогавашния ръководител на отдел „Нова история“ в Регионалния исторически музей, по случай 50 години от смъртта на великата певица, отбелязва Близнашка.

Експозицията съвпадна с откриването на 32-рото издание на Международния музикален фестивал Лауреатски дни „Катя Попова“, който започва днес в Плевен. Началният концерт „Рахманинов & Моцарт“ представя Плевенската филхармония, Общински хор „Гена Димитрова“ – Плевен, под диригентството на Анелия Дечева и солисти. За първи път във фестивала участва лауреат – победител в Международния конкурс „Чайковски“, руският пианист Сергей Давидченко, който е едва на 19 години. На плевенска сцена ще се изявят и Марина Шахдинарова – сопран, Весела Янева – мецосопран, Рейналдо Дроз – тенор, и Виктор Кръстанов – бас. Диригент ще бъде Пьотр Яворски от Полша, носител на първа награда в конкурса „Карл Остерайхер“. Този концерт ще бъде повторен в зала „България“ в София утре вечер.

Фестивалът продължава до 25 октомври, като концертите ще се провеждат в зала „Катя Попова“ и галерия „Илия Бешков“. Входът е свободен, а пропуски могат да бъдат получени от касите на Плевенска филхармония. Източник на информацията: БТА.