Делото за Общински съвет в Плевен се отлага отново.

Общество


Делото, което касае избора на Общински съвет в Плевен, е отложено за разглеждане на 8 ноември. В днешното заседание на Административния съд в Плевен съдия Даниела Дилова установи, че техническите грешки, допуснати от вещите лица по време на повторното преброяване на бюлетините, не са коригирани. Те трябва да проверят съответствието между текстовия формат и табличния вид на данните за всяка секция по партии и преференции.

Съдия Дилова обясни пред медиите, че няма да има ново преброяване на бюлетините, но е необходима проверка на констатираните резултати. Целта е да се осигури достоверна информация относно гласувалите и отчетените гласове, което е важно за точността на предстоящата математическа експертиза по делото. Тази информация е ключова за справедливото решение на съда спрямо жалбите и тезите на ответниците.

По време на заседанието беше отправено искане за спиране на производството във връзка с дело в Конституционния съд, но съдия Дилова го отхвърли.

Припомняме, че проблемите около избора на Общинския съвет в Плевен възникнаха след местните избори миналата година, когато в едно дело бяха обединени 19 жалби срещу решение на Общинската избирателна комисия. Това решение обявява състава на Общинския съвет и преференциите на кандидатите от изборите.

Източник на информацията: БТА.