Областният управител на Плевен обсъди възстановяване на учебен полигон.

Областна администрация Плевен


Днес, областният управител на Плевен, Николай Абрашев, организира съвместна среща с представители на действащите учебни центрове на територията на Областен отдел „Автомобилна администрация“ – Плевен област. Поводът беше обсъждането на варианти за експлоатация на учебен полигон в землището на село Брестовец за учебно-практически занимания на кандидатите за придобиване на свидетелство за управление на моторни превозни средства.

На срещата присъстваха автоинструктори от Плевен, представители на професионални гимназии, служители от МВР-Плевен, представител на Община Плевен и директорът на Областно пътно управление в Плевен, инж. Йордан Първанов. Областният управител притежава поземлен имот в землището на село Брестовец, който представлява държавна частна собственост, като територията е определена за складова база, с площ 31 222 кв. м. По същество това е авто-полигон за учебно-практически занимания на шофьорски кандидати.

Г-н Абрашев откри срещата и призова за ефективното използване на полигона. Той апелира за съвместни усилия за възстановяване и развитие на обекта, включително чрез извършване на ремонтни дейности и организиране на поддръжката му за дългосрочна експлоатация. Управителят заяви, че имотът може да бъде предоставен под наем на сдружение на школите за обучение.

Представителите на ОД на МВР – Плевен споделиха, че всеки ден се сблъскват със ситуации, които са предпоставки за ПТП, породени от липса на адекватни умения за паркиране и неспазване на странични отстояния. Идеята за възстановяване на полигона получи пълна подкрепа, като той ще бъде от полза както за инструкторите и курсистите, така и за контролните органи и обществото.

Беше изразена тревога за честите произшествия с учебни автомобили, които използват паркингите на големи търговски вериги за първоначално обучение.