Община Плевен утвърждава нови правила за културни проекти 2025 година.

Последни новини


Община Плевен представи новите Правила за кандидатстване, оценяване и финансиране на инициативите и събитията в Културния календар за 2025 година. В срок до 15 ноември 2024 година, културните институти, творческите и неправителствените организации, както и физически лица могат да подават своите предложения за включване в календара. Новите правила, утвърдени от Кмета д-р Валентин Христов, са достъпни на официалния сайт на Община Плевен в раздел „Дейности“, подраздел „Култура“.

Според изискванията за кандидатстване, предложенията трябва да са ясно аргументирани, с поставени цели и очаквани резултати. Бюджетът трябва да бъде добре разработен и в съответствие с пазарните реалности, като е необходимо и осигурено съфинансиране чрез собствени приходи или дарения.

Проектните предложения ще бъдат разглеждани от определен със заповед на кмета състав на Обществено експертен съвет по култура (ОЕСК). Членовете на ОЕСК ще оценяват проектите по критерии като качество на предложението, художествена стойност, значимост за местната общност и иновативност. Допълнителни критерии включват реалистичност на проекта и бюджет, устойчивост и комуникационен план.

Максималният брой точки, които може да получи едно предложение, е 70. Финансирането от Община Плевен за едно предложение е в размер на 80% от общата стойност, като останалите 20% са собствен принос. Следващи предложения от същата институция ще получат 50% финансиране.

Желаещите да участват трябва да подадат своите предложения и съответните формуляри в посочения срок в Центъра за административно обслужване на пл. „Възраждане“ № 4 или на електронната поща на администрацията. За въпроси и допълнителна информация гражданите могат да се свържат на телефон 064/881 290.