Плевен отличи победителите в националния конкурс „Музикална въртележка“

Общество


Първото издание на Националния конкурс за нова детска песен „Музикална въртележка“ в Плевен приключи тази вечер с обявяването на победителите. В грандиозен концерт-спектакъл на сцената на зала „Емил Димитров“ в Народно читалище „Съгласие 1869“ бяха изпълнени дванадесетте финални песни.

Първото място бе присъдено на песента „Земята с любов да спасим“, създадена по музика и аранжимент на Светослав Лобошки и текст на Катя Кирянова. Тази творба спечели както сърцата на журито, така и на публиката, които й отредиха първите награди. Втората награда отиде при „Вълшебно е моето детство“, музика, текст и аранжимент от Емил Струнджев, а третото място зае „Колко е красив светът“, с музика и аранжимент на Димитър Гетов и текст от Джина Дундова.

Специалната награда на Община Плевен беше връчена на Юлиян Слабаков за песента „Имам си една мечта“. Заместник-кметът Елина Димитрова лично връчи приза в присъствието на останалите участници и зрители.

Компетентното жури, ръководено от проф. Пламен Джуров и включващо доц. д-р Момчил Георгиев, Хайгашод Агасян, Ивайло Атанасов и Десислава Костантинова, имаше нелека задача да избере победителите. Проф. Джуров сподели своята визия за създаването на музика за деца, подчертавайки, че това е предизвикателство, което изисква внимание и талант.

Вокална група „Арлекино“ при читалище „Съгласие 1869“, под ръководството на Виолета Боянова, беше основният изпълнител на вечерта. В програмата участваха също така Клубът по спортни танци „Прима денс“ и Балетното студио при същото читалище.

Актрисата Здрава Каменова и дъщеря й Ивайла Бояджиева бяха водещи на музикалния спектакъл. През следващите месеци всички финални песни ще бъдат записани и разпространявани безплатно до училища и детски градини под формата на албум.

Конкурсът „Музикална въртележка“ се организира във връзка с честванията на 155-ата годишнина на НЧ „Съгласие 1869“, благодарение на проект, финансиран от Национален фонд „Култура“ и с допълнителната подкрепа на самото читалище.

Източник на информацията: Българска телеграфна агенция (БТА).