Виртуална реалност за обучение с F-16 Block 70 доставена

Общество


Висшето военновъздушно училище „Г. Бенковски“ в Долна Митрополия получи първата по рода си система за виртуална реалност, която предоставя възможност за детайлно изучаване на самолета F-16 Block 70 и неговите технологии. Според Министерството на отбраната (МО) тя е придобита в рамките на проекта за създаване на център за подготовка на пилоти и технически екипи за тези самолети, който е част от Програмата за индустриално сътрудничество с Lockheed Martin.

С придобиването на тази иновативна система, училището се нарежда сред първите в света, които използват виртуалната реалност за обучение на авиационни специалисти. Допълнително, то става единственото по рода си в Европа, което предлага възможност за подготовка на самолети F-16 Block 70.

От МО припомнят, че програмата за индустриално сътрудничество е сключена през 2019 г. и е ратифицирана от Народното събрание заедно със споразуменията за закупуване на F-16 Block 70. Проектът „Подкрепа за създаване на национален център за подготовка на авиационни специалисти“, е финансиран от Lockheed Martin и включва обучение и сертифициране на преподавателите, както и доставка на виртуален тренажор за F-16 Block 70. В началото на 2026 г. се очаква доставката на два нови самолета Cessna 172 Skyhawk за начален летателен тренинг.

До края на годината се предвижда обучение и на втория български пилот за новата платформа F-16. Министърът на отбраната в служебния кабинет Атанас Запрянов обясни по време на посещение на авиобаза „Граф Игнатиево“, че обучението на първите пилоти ще се проведе в САЩ. Той също така отбеляза, че се работи усилено, за да бъдат новите самолети F-16 Block 70 въведени в експлоатация след първото тримесечие на следващата година.

Статията се базира на информация от Българската телеграфна агенция (БТА).

Вашият коментар