ЦИК удвоява експертите за успешно подготвяне на машините за избори

Плевен днес


Подготвянето на машините за гласуване за изборите протича много успешно. Всичко се движи по план, тъй като Централната избирателна комисия разполага с двойно повече експерти от държавната администрация за проверка. Това съобщи заместник-председателката на Централната избирателна комисия, Росица Матева, за NOVA NEWS.

Липсата на избирателен район „Чужбина“ създава трудности на вота.

„Този път сме по-спокойни, защото процесът на удостоверяване на съответствието е завършен. Издадено е решение и е изпълнена процедурата за доверено изграждане на изходния код. По време на местните избори ситуацията не беше такава. Решението за удостоверяването на съответствието на машините беше издадено след решението на ЦИК за промяна на начина на машинното гласуване, което бе продиктувано от повтореното изграждане на изходния код от зам.-министъра.

В повечето избирателни райони бюлетината ще бъде на две страници. В 10 района, където има най-голям брой регистрирани кандидатски листи и опцията „Не подкрепям никого”, бюлетината ще е на три страници. В Плевен има независим кандидат. При избор на партия или коалиция, бутоните за преференциален вот стават активни, докато при избор на независим кандидат или „Не подкрепям никого”, те не се активират. Не е възможно гласуване само с преференция, както се прави с хартиени бюлетини. Забелязваме, че след преброяване на бюлетините в изборното помещение, хората бързат да попълнят протокола, да се подпишат и да отидат към изчислителния пункт, което води до грешки“, каза още Матева.

Информацията в статията е предоставена от dnes.bg.