Медицинският университет в Плевен отбелязва 50 години с шествие.

Общество


Медицинският университет в Плевен ще отличи свои преподаватели за техните заслуги по време на празничен академичен съвет, посветен на 50-годишния юбилей на университета, съобщи Велина Дукова от университетския пресцентър.

Юбилейните тържества ще започнат с шествие от преподаватели и студенти, което ще тръгне от Ректората и ще стигне до площад „Възраждане“. Там ще бъдат положени венци и цветя пред Вечния огън на параклис-мавзолей „Св. Георги Победоносец“. Празничната атмосфера ще бъде допълнена от изпълнения на Общинския духов оркестър, ръководен от Пламен Марков, и мажоретния състав на Средно училище „Иван Вазов“ с ръководител Надя Тодорова.

В зала „Магнум“ ще се състои тържественият академичен съвет, на който ще бъде изказана признателност към живота и приносите на поколения преподаватели и ръководители, които са изградили модерния облик на университета. За да се припомнят началата на медицинското образование в града, ще бъде излъчен кратък исторически филм. Хор „Звъника“, воден от художествения ръководител Иванка Делийска, и плевенският талант Ралица Хайдърска ще поздравят участниците в събитието.

През 50-годишната си история университетът се е развивал динамично и днес е признат като водещ образователен и научноизследователски център в България и Европа, привличащ все повече български и чуждестранни студенти, отбеляза Дукова.

Половин век от създаването си Медицинският университет в Плевен отбелязва с множество събития през годината. В началото на септември бяха представени пощенска марка, картичка и плик, посветени на юбилея. На 31 октомври във Драматично-кукления театър „Иван Радоев“ ще се състои тържествен концерт, който ще бъде кулминация на празничните чествания.

Източник: БТА

Вашият коментар