Проект за нов водоизточник в село Долни Луковит напредва

Общество


В село Долни Луковит се подготвя проект за нов, алтернативен водоизточник, според съобщение на „Водоснабдяване и Канализация“ ЕООД – Плевен (ВиК). Този проект е в отговор на планирана за днес протестна акция на жители, възмутени от проблемите с водоснабдяването. Одобрението на парцеларните планове вече е получено, което означава, че скоро ще започне работа по захранването на селото с вода от нов източник, уверяват от дружеството.

Представителите на ВиК – Плевен подчертават, че област Плевен страда от трайно засушаване и недостиг на валежи, което доведе до значително спадане на нивото на съществуващите водоизточници. Това особено се усеща в горните части на село Долни Луковит, където водоснабдяването е сериозно нарушено.

От ВиК – Плевен изтъкват, че лошото състояние на водоснабдителната мрежа е резултат от нискокачественото изпълнение на проект за воден цикъл, възложен от Община Искър. Вместо да подобри водоснабдяването, проектът е влошил ситуацията. Мрежата често страда от аварии поради некачествени ремонти, за които носят отговорност възложителят, строителният надзор и изпълнителят. Още повече, рехабилитираните участъци не са предадени за експлоатация с договор с Асоциацията по ВиК.

За справяне с проблемите, ВиК – Плевен е сключило договор с фирма за временно обследване и локализация на течове в мрежата. Очаква се през следващата седмица да бъде представен доклад с резултатите от това обследване, който ще бъде споделен с медиите и обществеността.

Ако текущите аварии продължат, е възможно въвеждане на режимно водоснабдяване в село Долни Луковит. Това е обяснено в писмо до кмета на селото, предупреждавайки, че при съществуващата инфраструктура няма друга алтернатива за осигуряване на вода за всички жители.

Водоснабдителната група „Долни Луковит“ обхваща и селата Брегаре, Гостиля и Ставерци, добавят от дружеството.

Информацията е предоставена от Българската телеграфна агенция (БТА).