„Лешникотрошачката“ открива Лауреатски дни „Катя Попова“ с балетен спектакъл

Общество


Държавната опера във Варна ще представи тази вечер в Плевен един от най-обичаните балетни спектакли – „Лешникотрошачката“ от П. И. Чайковски. Спектакълът е част от програмата на 32-рото издание на Международния музикален фестивал Лауреатски дни „Катя Попова“, както съобщава Плевенската филхармония.

На сцената на Драматично-кукления театър „Иван Радоев“ зрителите ще имат възможността да видят изпълненията на талантливи солисти като Рейчъл Хернон в ролята на Мари, Павел Кирчев като Принц, Лоренцо Гало като Дроселмайер и Едоардо Комело в ролята на Цар Плъх.

Рейчъл Хернон е известна с многобройните си отличия и е лауреат на Международния балетен конкурс в Хелзинки. В момента тя е примабалерина на Московския градски балет „Смирнов-Голованов“. Към нея се присъединява Павел Кирчев, който е водещият балетист на Държавната опера – Варна и носител на множество награди, включително Националната награда „Импулс“ (2022) и „Балетист на годината“ (2019). Кирчев е известен с международната си кариера, която включва участия в театри из цялата Европа, Азия и Америка.

Според директора на Плевенската филхармония, Любомир Дяковски, това е едва втория случай, когато балетен спектакъл се включва в Лауреатските дни „Катя Попова“ – първият път е бил през 1973 г. с представление на Кубинския национален балет.

Международният музикален фестивал Лауреатски дни „Катя Попова“ има дълга история, датираща от създаването му през 1966 г. Той е наречен на оперната прима Катя Попова, която е един от основателите му. В настоящото издание на фестивала участват над 600 изпълнители, сред които 60 лауреати от престижни международни конкурси. Фестивалът продължава до 25 октомври и се организира с подкрепата на Община Плевен и Плевенската филхармония, под патронажа на Министерството на културата.

Източник на информацията: БТА.

Вашият коментар