Студенти и ученици участваха в консервационен лагер в парк „Персина“

Общество


Студенти и ученици активно се включиха в доброволческия лагер за опазване на природния парк „Персина“, където прекараха четири дни, работейки за подобряване на местообитанията в парка. Това обяви Даниела Михова, главен експерт по биологично разнообразие и образователни програми към Дирекцията на парка „Персина“. Лагерът, който вече се провежда за трети път, събра студенти от различни университети, сред които Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“, Висшето военноморско училище – Варна и Медицинския университет – Варна, както и ученици от Свищов, Плевен и Белене.

Участниците извършиха мониторинг на земноводни и риби в влажната зона на остров Персин и посетиха естествена заливна гора на остров Магареца. По време на кампанията те подготвиха нови гнездови площи за пеликани в местните блата и събраха значително количество пластмасови отпадъци от река „Барата“. Освен това, доброволците ремонтираха дървена кула за наблюдение пред блатото Песчина.

Лагерът включваше и образователен модул с лекции и дискусии, в които взеха участие инж. Веселин Коев и Даниела Михова, както и гост лектори като Стоян Михов от WWF – България и Свилен Чешмеджиев от Българското дружество за защита на птиците.

Тази инициатива е част от международен проект за съхранение на къдроглавия пеликан, изпълняван в рамките на програма LIFE на Европейския съюз.

Информацията е предоставена от Българската телеграфна агенция (БТА).

Вашият коментар