Община Плевен получи награда за местния Фермерски пазар 2024

Общество


Община Плевен бе удостоена с престижната награда „Достъп до добра храна“ за 2024 година в категорията „Местен пазар“. Отличието бе връчено на Десетата национална конференция „Достъп до добра храна: Предизвикателства пред сигурността и устойчивостта на хранителните системи“. Наградата се присъжда за инициативата Фермерски пазар, организирана от общината в партньорство с фирма „Тибор“ и социалната платформа „Фермерски пазар ОТ БГ“. Това беше потвърдено от пресцентъра на Община Плевен.

Заместник-кметът на Плевен с ресор „Хуманитарни дейности“, Елина Димитрова, прие наградата по време на официална церемония, проведена в София. Тя подчерта, че „Община Плевен работи целенасочено за реализирането на инициативи, които са от полза за гражданите и стимулират местното производство и предлагането на качествени храни“. Първите издания на Фермерския пазар в Плевен привлякоха значителен интерес от местното население и гости на града, демонстрирайки успешното сътрудничество между различни институции и сектори. Димитрова благодари за високата оценка на инициативата и потенциала ѝ за бъдещо развитие.

Конференцията е организирана от фондация „Българска месна традиция“ и неправителствената организация Евро-ток България, част от Евро-Ток Интернационал – официален консултант на Европейската комисия в областта на храните.

Фермерският пазар в Плевен стартира на 20 септември в района на Кооперативния пазар и се провежда всеки трети петък от месеца. Той предлага продукция от фермери, земеделски производители и занаятчии от региона и страната. Интересът към пазара доведе до увеличаване на броя на изложителите, които вече надвишават 30.

Информацията е предоставена от БТА.

Вашият коментар