Йоана Буковска се завръща в „Есенна соната“ след 20 години

Общество


След повече от две десетилетия актрисата Йоана Буковска се завръща на сцената в пиесата „Есенна соната“, като този път тя ще изпълнява ролята на Ева. Постановката ще има своята софийска премиера тази вечер в арт център „Сити марк“, съобщават от плевенския театър „Иван Радоев“.

Пиесата на Ингмар Бергман, адаптирана на български език от Васа Ганчева, включва още участието на Мариета Калъпова в ролята на Шарлота, Камелия Хатиб като Хелена и Адриан Филипов в ролята на Виктор.

В своите бележки, Бергман подчертава, че ключовата дума при създаването на пиесата е „чувствата“. Той изследва връзката между майка и дъщеря, която е пропита с емоции като омраза и обич, съжителстващи с гузна съвест и неразбираемо поведение. „Те се държат като човешки същества, търсейки истините и лъжите в своите отношения“, пише Бергман.

Режисьорката на постановката, Детелина Станева, допълва, че сюжетът на пиесата се гради върху въпроси като последствията от чувството на непринадлежност и възможността за прошка. Според нея, спектакълът изследва любовта като основна човешка нужда и представя емоционалните въртележки, които съпровождат взаимоотношенията.

Станева споделя, че запознанството й с творческия екип на „Есенна соната“ се е случило по време на нейната академична подготовка. „Това е произведение, което изисква от режисьора смирение и уважение към актьорите“, казва тя, като добавя, че Йоана Буковска й е разказвала за големия режисьор Младен Киселов и неговия подход към избор на актьори.

Източник на информация: БТА.