Plevendnes.com: Покажете ни Вашия Плевен! [ПД]

Page breadcrumbsEnd of page breadcrumbs

Снимка: Светослав Табаков
Плевен! Тракийска земя, запазила за поколенията възхитителна и мъдра култура, частица от която изплува с най-голямото тракийско съкровище у нас – Вълчитрънското златно съкровище. Територия, оказала се на пътя от Ескус за Филипополис, на която възниква римската пътна станция Сторгозия, а по-късно и крепост със същото име.
Буден град на будни хора и велики личности, станал предпочитано място за откриването на първото девическо училище в България от Анастасия Димитрова през 1840 г. Апостола на свободата Васил Левски пък го избира, за да основе първия в България революционен комитет през 1869 г.
По време на Руско-турската освободителна война Плевен е център на внимание за световната общественост цели 5 месеца. Две мощни империи концентрират военните си умове и ударна мощ около него, за да решат изхода от войната. И паметната дата 10 декември 1877 г идва: руската армия разгромява и пленява армията на Осман паша, като десетки хиляди оставят костите си завинаги в този град. Преди 140 години!
В паметни и безпаметни събития минават епохи, години, месеци, дни, часове, минути… Линейното време върти колелото си напред, еднопосочно.
А днес? Кои сме днес и кой е Плевен?
Уважаеми читатели, покажете ни Вашия Плевен! Градът, който Вие виждате днес: с изгревите, залезите, светлините, сенките и чудесата му. Изпращайте ни прекрасните си снимки, а най-добрите от тях ще се превърнат във фон на многото ни утра заедно – за вдъхновение, вяра в красотата и във вечността на доброто начало! Творете и се забавлявайте, като споделяте с нас на електронната ни поща: [email protected].

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт http://plevendnes.com