Благодатният огън пристигна в България [ПД]

България днес

Българската църковно-държавна делегация, водена от Западно-и Средноевропейски митрополит Антоний, пристигна с Благодатния огън у нас. Самолетът кацна на летище София около 19:30 ч. българско време. Духовници от цялата страна очакваха делегацията на правителствения ВИП, за да отнесат светинята в епархиите си. За първи път на правителствения ВИП терминал пристигна и македонска делегация. Духовниците спазиха изискването на водача на българската делегация митрополит Антоний да бъдат с черно расо, без богослужебни дрехи.
„Божията благодат, просперитет, добруване и преуспяване на нашия български народ. Христос воскресе!”, каза Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний. След като всички чакащи на летището взеха от Благодатния огън, митрополит Антоний символично даде от светинята на македонския митрополит Иларион.
Благодатният огън слезе на земята по-рано днес в Ерусалим. Чудото се случва ден преди Възкресение, в храма на Божи гроб. Слизането на небесния огън в навечерието на Възкресение Христово е едно от чудесата на православното християнство. За да няма спекулации за запалването, параклисът на Божи гроб се запечатва предния ден. На Велика събота вътре влизат единствено православният патриарх на Ерусалим и арменски свещеник.
Със слезлия от небето огън първо се запалва кандило с 33 свещи, колкото са били годините на Христос, и се предава на вярващите в храма.

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт http://plevendnes.com