България си взема последно сбогом с акад. Светлин Русев [ПД]

Акценти

България ще си вземе последно сбогом с акад. Светлин Русев. Поклонението пред тленните му останки ще се състои днес, 30 май, от 12.00 ч. в централното фоайе на Националната галерия – Квадрат 500. Световноизвестният живописец с монументален размах, ерудит, учител, общественик, политик, колекционер на произведения на изкуството и енциклопедист почина внезапно на 26 май от масиран инфаркт на 84-годишна възраст.

В 8,30 ч от паркинга на Община Плевен тръгва автобус към София за плевенчаните, които искат да се сбогуват с твореца. Вчера много граждани споделиха свои мисли по тъжния повод в специална книга в ХГ Дарение „Колекция Светлин Русев“. В красивия храм на изкуството беше обособен възпоменателен кът със снимка на дарителя, пред която желаещите поднасяха цветя.

„Реквием“ от Моцарт прозвуча многократно в памет на Маестрото, пренесъл се само физически някъде Отвъд, но оставил своите духовни рожби вплетени завинаги в културната история на страната си.

Поклон пред светлата му памет!

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт http://plevendnes.com