Електронни учебници ще имат учениците от I до VII клас [ПД]

България днес

Министърът на образованието Красимир Вълчев.
Електронни учебници ще има за учениците от I до VII клас, реши Министерският съвет. Новите пособия ще влязат в сила до месец.
Министърът на образованието обясни, че електронните учебници няма да бъдат за сметка на хартиените. Красимир Вълчев уточни, че това са учебници с идентично съдържание на книжните, но подчерта, че това не са електронни учебници, защото в електронните учебници има допълнително съдържание като филмчета и материали към уроците.
Образователният министър изтъка, че въвеждането на електронно четими варианти на учебниците е съществена крачка за разширяване на достъпа до електронно съдържание, както и за облекчаване на тежестта на раниците на учениците.
Красимир Вълчев добави, че ползването на книжни учебници остава, но електронно четимите варианти на учебниците ще допълнителна възможност, която може да се ползва в къщи и при пътувания. „Ще се ползва чрез платформа на издателства. Тази платформа ще гарантира, че ще бъдат защитени авторските права“, допълни министърът. Той посочи, че достъп до електронно четими учебници ще имат всички ученици от I до VII клас. Условието е съответните издателства да заявят, че желаят осигуряването на такъв достъп, който ще бъде срещу предоставянето на допълни средства от страна на държавата. По думите му към днешна дата почти всички издателства, в това число основните издателства, ще осигурят достъп.
„Предполагам, че до 30 дни ще бъде осигурена техническа възможност за ползването на електронно четимите варианти на учебниците. Тук се застраховам в известна степен, тъй като вероятно по-голямата част от издателствата ще успеят и до 10 дни да го осигурят, защото имат предварителната готовност“, заяви Красимир Вълчев. Той посочи, че на сайта на Министерството на образованието ще има допълнителна директория за достъп до всички учебници, за които е осигурена тази възможност.
Информация: bTV

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт http://plevendnes.com