Избирателна умора и рекордно ниска активност помрачиха изборите у нас.

Плевен днес


Въпреки честното и конкурентно натпреварване, скорошните български избори бяха засенчени от изчерпването на гласоподавателите и безпрецедентно нисък избирателен интерес. Отчетено е това в изявлението, представено от делегацията на наблюдатели от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ).

На 9 юни, в България се проведоха неочаквани парламентарни и европейски избори, които предложиха на гласоподавателите богат избор от политически алтернативи. Въпреки адекватността на изборните процедури, отзивът на обществеността бе сдържан, приключвайки с наблюдение, че под една трета от гражданите се възползваха от правото си на глас, отразяващо все по-разпространената летаргия и недоверие към политическите преобразования, според доклада на наблюдателите.

Дванадесетчленната делегация, предвождана от Олексий Гончаренко (Украйна), наблюдаваше провеждането на предсрочните парламентарни избори в продължение на четири дни, като формира пет мобилни групи в различни градове включително София и Пловдив. Очаква се пълният отчет от наблюдението да бъде представен на следващата пленарна сесия на ПАСЕ в септември.

Гончаренко отбеляза, че незначителните нарушения и малки технически проблеми с гласуването на машини не подкопават факта, че изборите в България традиционно се извършват на много високо ниво. Той подчерта и че евроизборите преминали без по-големи трудности. Изтощителният ритъм на провежданите избори – шести път в рамките на три години, е възможно да стимулира крайни отговори от страна на гласоподавателите, изправени пред съмнения в управленската ефективност и неясния хоризонт за политическа трайност.

Реформата в Конституцията, реализирана през декември 2023 година, давайки право на личности с двойно гражданство да заемат постове като народни представители и министри беше приветствана като отражение на препоръки от Венецианската комисия и ОССЕ. Останалите препоръки, особено във връзка с правата на гласове оковани от съдебни запрети или търпящи затворнически наказания, обаче все още намират своето изяснение.

ПАСЕ изрази също загриженост по отношение на продължаващите трудности свързани с търговията с гласове и подкупването на корпорации, както и директивния вот. Доказателствата за такива нарушения, потвърдени от служебния интериорен министър, изискват задълбочено изследване.

Кампаниите бяха оцветени в основен тон на негативизъм, което не се промени до края на изборния процес. ПАСЕ заяви различни случаи на манипулациите със съдебни производства и злонамерени клевети, и отново повтори своята рекомендация за нови законодателни инициативи с цел предотвратяване на атаките срещу журналисти.

На деня на изборите, гражданите бяха добре информирани за своите гласувателни опции и мнозина изразиха предпочитание към хартиената бюлетина въпреки предлагането на електронното гласуване. Но публичността на машинно отпечатаните бюлетини подкопа секретността на вота. ПАСЕ призова българските органи на управление да реформират настоящата система за електронно гласуване с цел засилване на надеждността.

Информацията в този материал е предоставена от dnes.bg.