Лауреати на най-престижни европейски конкурси в 31-то издание на Фестивала „Катя Попова” [ИП]

Култура

С операта „Бохеми” на 2 октомври ще бъде открито 31-то издание на Международния музикален фестивал Лауреатски дни „Катя Попова” в Плевен. На неговата сцена ще се изявят 15 лауреати на едни от най-престижните конкурси за изпълнители в Европа, съобщи днес Стефка Григорова, началник на отдел „Култура” в Община Плевен и съпредседател на фестивала заедно с директора на Плевенска филхармония Любомир Дяковски.
С откриването на музикалния фестивал с оперен спектакъл се продължава една традиция, възобновена в предишното издание на Лауреатските дни, подчерта Любомир Дяковски. В представлението, което ще е в Драматичен театър „Иван Радоев” – Плевен, веднага след официалното откриване на фестивала от кмета Георг Спартански, зрителите ще имат удоволствието да чуят прекрасните гласове на трима лауреати.
Тази година ще бъде възстановена и друга традиция – на сцената на Лауреатските дни се завръща Софийска филхармония, която ще закрие фестивала на 7 октомври.
По време на шестте лауреатски вечери публиката ще има удоволствието да се наслади на изпълнители от най-високо ниво, изтъкна Августина Серафимова, селекционер на фестивала. Много от лауреатите идват за първи път в България, а някои от представените от тях произведения ще имат премиера на българска сцена, посочи тя.
31-то издание на Лауреатски дни „Катя Попова” се организира изцяло от плевенски екип. Много ни помогнаха наши ученици, завършили Плевенското музикално училище – Наталия Винсент, Василена Серафимова, Павлин Нешев и преподавателката Стела Томова, акцентира Серафимова.
В съпътстващата програма на фестивала са включени  изложба на фотоси от предишните издания на Лауреатските дни, която ще бъде подредена във фоайето на зала „Катя Попова” и матине на лауреати от НУИ „Панайот Пипков” в зала „Музикалната слава на Плевен” в Регионалния музей.
Входът за всички концерти от фестивалната програма е свободен. За вечерта на откриването в Драматичния театър влизането ще е с безплатни пропуски, за да не се претоварва капацитетът на залата.
За реализирането на фестивала подкрепа оказва плевенският бизнес и културните институти в града. За провеждането му Община Плевен е осигурила 70 000 лв., каза Стефка Григорова. Тя съобщи и няколко любопитни статистически данни за фестивала.
От първото му издание през 1966 г. досега са участвали 554 лауреати от 41 държави. Изнесени са 122 симфонични концерта, 24 оперни спектакъла, 4 хорови концерта и един балетен спектакъл.
Очакваме 31-то издание на Международния музикален фестивал  Лауреатски дни „Катя Попова” да е едно от най-силните, резултат от много труд на изцяло плевенски екип, подчерта Стефка Григорова. Всичките фестивални вечери ще бъдат записани, а две от тях ще се излъчат директно в ефира на програма „Христо Ботев” на БНР, което е официален медиен партньор на фестивала.

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт https://infopleven.com