Плевенски писатели и учени обсъждат партньорство с Общината за културни инициативи

Последни новини


В Плевен се проведе среща между представители на местната културна общност и общинската администрация, посветена на темата за създаването на нови съвместни инициативи в сферата на културата и образованието. Инициативата, която беше организирана от заместник-кмета Елина Димитрова, обхвана творци от Дружеството на писателите в Плевен, Съюза на учените и други творчески колективи.

Елина Димитрова, отговарящ за „Проекти и хуманитарни дейности“, изтъкна значението на партньорството с творческите среди: „Желаем да ви бъдем полезни и да съдействаме за осъществяване на вашите инициативи, идеи и проекти.“

Темата за възобновяването на Международната писателска среща „Побратимени светове“ и организирането на нови събития, включващи и дигитални платформи, беше сред акцентите на обсъждане от страна на писателите. „Срещите на живо на твореца с читателя, както и на творците помежду им, са особено важни. Искаме са върнем нагласата на децата към книгите“, обясниха те.

Доц. Теодора Вълова от Регионален академичен център към БАН и Медицинския университет подчерта образователните възможности на Плевен и важността на академичното сътрудничество. „Територията на града ни представлява образователен хъб“, подчерта тя и призова за включване в проектната дейност и подпомагане на конференции и научни издания.

Председателят на Съюза на учените – клон Плевен, проф. д-р Атанас Кирилов, направи предложение за възстановяването на наградата по хуманитаристика на името на академик Юрдан Трифонов, по повод 160-годишнината от рождението му. Открои се и идеята за учредяване на национална литературна награда на името на Никола Ракитин и обогатяване на дейността на Клуба на дейците на културата.

„Ще обърнем внимание на всяко предложение и тази наша среща е само началото на съвместната ни работа“, завърши срещата заместник-кметът Димитрова, изразявайки подкрепата на общината за културното развитие на Плевен.