Разпети петък е – най-тъжният ден [ПД]

България днес

Православната църква отбелязва днес Разпети или Велики петък. Той е най-тъжният и страшен ден от седмицата преди Великден, защото припомня за изтезанията, разпъването на кръст и смъртта на Исус Христос за спасението на цялото човечество. Постът е особено строг – днес нито се яде, нито се пие (дори вода). В петък вярата повелява да не се подхваща каквато и да е работа.
Сутринта в храмовете се четат и пеят Великите (или Царски) часове, които припомнят важни събития. Свещените текстове съдържат псалми, тропари, пророчества, апостолски четива, евангелия и молитви. По време на вечерното богослужение се извършва опелото на Христос пред плащаницата. Песнопенията са посветени на страданията и смъртта му.
След като се изнесе плащаницата на вечерното богослужение, с нея се обикаля около храма и символично се извършва погребението на Христос. В края на вечернята свещеникът взема плащаницата от центъра на храма и я слага на светия престол в олтара.
В този ден свещениците припомнят как разбойникът от кръста изповядвал, че Христос е небесен Цар, както и молбата му Бог да не го забравя в Небесното си царство.
Снимка: edna.bg

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт http://plevendnes.com