Тениска с послание от Меси получи за 50-годишния си юбилей Спортното училище в Плевен [ПД]

Page breadcrumbsEnd of page breadcrumbs

Тениска с послание и подпис от самия футболист Лионел Меси получи Спортното училище „Георги Бенковски“ в Плевен за своя юбилей, информират от пресцентъра на Общинския съвет. Надписът гласи: „За 50-годишнината на Спортното училище в Плевен една силна прегръдка“. Подаръкът беше поднесен от футболната легенда Лъчезар Танев, който е възпитаник на училището.

Празникът се състоя в Драматично-куклен театър „Иван Радоев. По повод юбилея председателят на Общински съвет Мартин Митев връчи от името на местния парламент почетен плакет на учебното заведение. На празника присъстваха и общински съветници, членове на ПК по „Младежки дейности, спорт и туризъм“.
Тържественият концерт започна с посрещане на училищното знаме и химна на Република България. Поздравление по случай юбилейната годишнина отправи директорът на училището Пламен Георгиев, който посочи, че за тези 50 години училището има много поводи за гордост. „Вече половин век Спортно училище в Плевен изгражда традиции за развитие на спортния потенциал на учениците и подрастващите, на тяхното възпитание като отговорни млади хора, способни да анализират и вземат самостоятелни решения, отдадени на знанието и спорта, вдъхновени от предизвикателствата“, обърна се към присъстващите в залата ученици, преподаватели и гости той.

От името на Общинския съвет поздрав отправи председателят Мартин Митев, който отбеляза, че като плевенчанин се чувства горд, че именно тук през 1968 г. е открито първото в страната спортно учебно заведение. „50 години са изключителна зряла възраст и натрупаният опит и мъдрост вече дават своите резултати. За тези 50 години през училището са преминали стотици имена, които с успехите си прославят името на Плевен и страната ни. В знак на уважение към огромния ви труд и към постигнатите резултати, за мен е чест от името на Общински съвет – Плевен да ви връча почетен плакет по случай юбилейната годишнина“, заяви Мартин Митев и пожела на преподаватели и ученици с годините поводите им за гордост да се множат, да вярват в успеха и преследват мечтите си.

Тържеството за годишнината уважиха също кметът народният представител Весела Лечева, кметът Георг Спартански и зам.-кметът Стефан Милев, Албена Тотева – началник на РУО – Плевен, представите на държавни и местни институции. Поздравителни адреси изпратиха президентът Румен Радев, министърът на образованието Красимир Вълчев, министърът на спорта Красен Кралев и др. Музикален поздрав за празника поднесе хор „Звъника“ с ръководител Ваня Делийска, имаше и спортни демонстрации от възпитаници на училището. Своите футболни умения показаха и част от гостите.

Първото в България Спортно училище „Георги Бенковски“ – Плевен е основано през 1968 г. със Заповед №Д – 9/05.06.1968 г. на Министъра на народната просвета Ганчо Ганев. Учебната 1968/1969 година е открита на 1 септември, като в първия випуск са сформирани 4 паралелки. Първият директор на училището е Николай Събев, носител на орден „Кирил и Методий“. Днес в училището се обучават близо 350 ученици.

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт http://plevendnes.com