Честит 99-ти рожден ден, Спартак! [ИП]

Page breadcrumbsEnd of page breadcrumbs

На 10 септември 1919 г. е създаден футболният клуб „Спартак” – Плевен. В онзи далечен есенен ден по идея на ученика в Свищовската търговска гимназия Драгомир Несторов двадесетина младежи се събират под старата лоза в двора на бащината му къща и започват да водят ентусиазирани разговори за създаването на свой футболен клуб. В полунощ всичко завършва с подписването на учредителния протокол и в Плевен се ражда първият организиран клуб, чиято основна задача е да развива все по-популярната в страната футболна игра. Избрано е гордото име „Генерал Скобелев“, което е олицетворение на героизма на нашия град и на свободата на цяла България. В онази вечер заедно с Драгомир Несторов са още Владимир Недков, Васил Замфиров, Драгомир Донков, Кирил Крумов, Лазар Хайдудов, Илия Топуров, Цветан Топуров и др.
За първи председател на клуба е избран Драгомир Несторов, секретар е Владимир Недков и членове Васил Замфиров и Лазар Хайдудув. Чрез дарения, членски внос и организиране на забави са събрани пари за спортен екип –  бяла раирана със синьо фланелка, бели гащета и чорапи в бяло зелено и червено.
 През лятото на 1920 г. „Скобелев” играе първия си официален мач. Той се състои в Червен бряг, а противник е местният отбор „Сила”. След добра игра „Скобелев” печели първото си състезание с 3:1 и полага основата на победния път на плевенския футбол.
На 28 декември 1947г. е свикано Общо събрание, на което клубът се преименува на „СПАРТАК”.

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт https://infopleven.com