БАН призова за спиране на хомеопатичното обучение в медицински университети

Плевен днес


Учени от Българската академия на науките (БАН) отправиха апел към ректорите на медицинските университети във Варна и Стара Загора, призовавайки за прекратяване на всякакви видове обучение по хомеопатия в тези висши учебни заведения. Това беше съобщено от прессъобщение на БАН.

Инициативата на академиците идва в резултат на становището им, че хомеопатията няма доказана научна ефикасност и не трябва да се разглежда на равни начала с медицината, основана на научно доказани методи и практики. Учените подчертават необходимостта от поддържането на високи образователни стандарти и насърчават медицинските университети да се фокусират върху предаването на проверени и признати медицински познания.

БАН подчертава своята позиция, че хомеопатията не следва да заема място в академичната общност и учебните планове на медицинските факултети, тъй като представлява практика, която не може да бъде научно обоснована и не осигурява нужната медицинска надеждност и безопасност.

Призивът на учените е отправен с надеждата, че отговорните институции ще вземат под внимание научното становище и ще предприемат стъпки към прекратяване на обучението по хомеопатия в съответствие със заложените стандарти за качество и ефикасност на медицинското образование.

Информацията за тази статия е предоставена от dnes.bg.