Безплатен градски транспорт за деца до 14 години

Общество


Съгласно информация, предоставена от InfoPleven, от 1 февруари децата до 14 навършени години в град Плевен ще могат да се възползват от безплатен превоз по градските автобусни и тролейбусни линии. За реализация на това е необходимо децата да притежават специална карта, която се издава от Билетния център на „Тролейбусен транспорт“ ЕООД. Това решение е част от новите мерки, въведени след утвърждаването на промените в цените на абонаментните карти за вътрешноградския транспорт от Министерски съвет, като започват да действат от началото на февруари текущата година.

Общински съвет – Плевен е одобрил промени в тарифите, които регламентират условията за ползване на транспорта. Важно от Постановлението на Министерски съвет е увеличението на възрастовата граница за безплатен превоз в градския транспорт от 7 на 14 години. Плюс това, правото на безплатен превоз за деца до 7 годишна възраст в междуселищния транспорт се запазва, а от 7 до 14 години се предоставя 50% намаление.

Така също, намалението за пенсионери и учащи в градския транспорт и междуселищните автобусни линии се увеличава до 50%, и се добавят нови намаления за лица с увреждания с намалена работоспособност над 70.99%.

Сред промените в тарифата за общинския транспорт са също и нови цени за абонаментни карти за възрастни лица и учащи, както и въвеждането на нов превозен документ за деца от 7 до 14 години и лица с увреждания с намалена работоспособност.

Промените влязат в сила от 1 февруари 2024 година, като ще спомогнат за по-достъпен и удобен транспорт за жителите и гостите на град Плевен.