„Срокът за избор на съдебни заседатели в Плевенския окръжен и районен съд е удължен“

Общество


Според информация от InfoPleven, Общинският съвет в Плевен реши да удължи сроковете за подаване на документи за кандидатстване за съдебни заседатели в Окръжен и Районен съд – Плевен, тъй като до момента броят на кандидатите е недостатъчен. Крайният срок за подаване на кандидатури е 26 февруари.

Изборните процедури бяха първоначално започнати с решения на Общинския съвет от ноември миналата година, а временна комисия беше назначена да проведе избора с крайна дата за приключване на дейността – 15 януари 2024 г. До настоящия момент са подадени 7 заявления за Окръжен съд и 13 за Районен съд – Плевен, което е под необходимия минимум.

Ръководителите на Апелативен съд – Велико Търново и Окръжен съд – Плевен са изпратили писма до Общински съвет – Плевен с искане за допълнение на списъците с кандидати. Трябват общо 75 съдебни заседатели за Окръжен и 99 за Районен съд – Плевен. В първата процедура Общинският съвет е предложил 20 кандидати за Окръжния съд и 29 за Районния съд.

Съгласно Закона за съдебната власт, съдебни заседатели могат да бъдат назначавани дееспособни български граждани, които отговарят на редица изисквания, като възраст между 21 и 68 години, завършено поне средно образование, неосъждани за умишлено престъпление и други.

За да кандидатстват, лицата трябва да подадат редица документи, включително автобиография, нотариално заверено копие от диплома, медицинско удостоверение и мотивационно писмо.

Комисията, съставена от Владислав Монов, Петя Василева, Людмил Софрониев и други, ще провери документите и ще състави списък с допуснати кандидати. Списъкът ще бъде публикуван на уебсайта на Общински съвет – Плевен, след което ще следва открито заседание за изслушване на кандидатите. Крайният етап на процедурата е внасяне в Общинския съвет на докладна записка с проект за решение за назначаване на съдебните заседатели за съответните съдебни органи на мандат 2024-2028 г.