Община Плевен обявява конкурс за избор на превозвачи за четири автобусни линии

Икономика


Общинският съвет на Плевен взе решение да обяви обществена поръчка, която цели осигуряването на превоз на пътници по четири автобусни линии, обслужващи региона. Решението идва след като съществуващите договори за линиите „Плевен – Тетевен“ и „Плевен – Рибен“ се доближават до своя краен срок, а линиите „Плевен – Славяново“ и „Плевен – Къртожабене“ се оперират временно по договор за спешни мерки. Информацията бе съобщена от регионалния информационен портал InfoPleven.

Според Наредба №2, свързана с условията и реда за утвърждаване и извършване на обществени превози на пътници с автобуси, възлагането на такава услуга трябва да бъде одобрено от общинския съвет. Обществената поръчка ще се раздели на две позиции – първата за линиите „Плевен – Славяново“ и „Плевен – Къртожабене“, втората – за линиите „Плевен – Тетевен“ и „Плевен – Рибен“. Процедурата по Закона за обществените поръчки предвижда максимална продължителност на договорите от пет години.

Договорите за автобусните линии „Плевен – Тетевен“ и „Плевен – Рибен“ изтичат на 08.07.2024 г., докато линиите „Плевен – Славяново“ и „Плевен – Къртожабене“ се обслужват с временен статут и спешен характер, базиран на разрешение от областния управител от 20.11.2023 г., с 12-месечен договор от 01.12.2023 г. Съществуващите споразумения гарантират, че настоящият превоз на пътници няма да бъде прекъснат и обслужването на населението по места ще продължи без възпрепятствания. Процедурата по обявяване на обществената поръчка е съществена стъпка към дългосрочното осигуряване на качествен транспорт за жителите на Плевен и околните области.