Българи участваха в подготовката на съветско-български космически полет.

Общество


През 1987 година, екипи от Висшия военновъздушен училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия взеха активно участие в подготовката на втория съветско-български космически полет, част от проект „Шипка“. Това разказа пред Българската телеграфна агенция доц. д-р Юлиян Станчев, преподавател в катедра „Електротехника, автоматика и информационни технологии“ в училището, и участник в проекта през две поредни години.

Доцент Станчев бе специален гост на събитие в Националния пресклуб на БТА в Плевен, което се състоя онлайн и беше посветено на априлския брой на сп. „ЛИК“, озаглавен „Българската следа в Космоса“.

„По условие на договора с руската страна ние трябваше да предоставим четири 16-битови компютъра – първите произведени в България с цветен монитор, заедно със софтуер, програмиран на езика ‘Паскал’. Ние разработихме с представители от Центъра за космонавтика различни тестове по медико-биологични дисциплини, които бяха част от обемистата и сложната подготовка на космонавтите,“ споделя Станчев. Той отбелязва, че после, в България, разработи качествена система за оценка на знанията на обучаемите, която бе въведена в Центъра за космонавти през април 1988 година.

„В рамките на проект ‘Шипка’ аз и моите колеги работихме върху автоматизирани системи за обучение, които после се използваха за подготовката на други екипажи и кандидати,“ допълва той. Преподавателят спомена и за интересни експонати, които показа в пресклуба, включително храна за космонавти от 1986 г.

В своето завършение, доц. Станчев коментира, че и сред настоящите курсанти-пилоти в училището има много млади хора с амбиции и мечти да станат космонавти, като множество от учебните дисциплини са пряко свързани с космонавтиката.

Информацията за тези събития ни предостави Елина Кюркчиева от БТА.