Деца от Плевенска ДГ „Щурче“ възстанавят пролетни традиции в концерта „Живи корени“

Последни новини


В Плевен, със спектакъл пълен с музика и традиции, малчугани от детска градина „Щурче“ пресъздадоха богатия културен калейдоскоп на пролетните празници в България. Под мотото „Живи корени“, 38 предстоящи първокласници разплетоха тъканта на българските обичаи с песни и танци, почитайки настъпващите пролетни дни – Лазаровден, Цветница, Великден и Гергьовден. Събитието привлече вниманието на множество родители и гости в зала „Катя Попова“, и обедини обществото около значението на националното наследство.

„Традициите, това са нашата идентичност и култура, предавани от поколения, съхранили българския род и знание“ – с тези вдъхновяващи думи Христинка Рангелова, директор на ДГ „Щурче“, обърна внимание на същността на съхраняването на традициите и родолюбието, което трябва да се посее в сърцето на всяко дете от най-ранна възраст. Сравнявайки българския фолклор с „шарена черга“, Рангелова акцентира на уникалността и присъщата красота, които всяко дете носи в себе си и които трябва да помни и предава напред.

Детското тържество почетоха и високопоставени гости, сред които Соня Ганева – секретар на Община Плевен, Маруся Додова и Генадий Гешев, директори в сферата на образованието, както и представители на местната военна база.

Детска градина „Щурче“ носи история и традиции още от своето основаване през 1946 година. Тогавашният градски съвет предостави четири декара земя в Градския парк за построяването на първото учебно заведение за деца в Плевен, което бе открито официално през 1948 година и днес продължава да бъде извор на знание и култура за 152 деца. Със своите „Живи корени“ концертите и образователната си дейност, ДГ „Щурче“ несъмнено доказва, че културното наследство на България е в сигурни ръце – ръцете на нейните деца.