Мартин Първанов първи в национална олимпиада по география и икономика

Общество


Седмокласникът Мартин Първанов от Основно училище „Васил Левски“ в Плевен се класира на първо място в националния кръг на олимпиадата по география и икономика в своята възрастова група, съобщи за БТА Таня Тонева, директор на учебното заведение.

Мартин се справил блестящо с писмен изпит, съдържащ 15 състезателни задачи със структуриран и свободен отговор, за които имал 60 минути, и с мултимедиен тест с още 15 задачи, при което времето за работа било ограничено до 15 минути. Задачите били обхващащи цялата учебна програма по география и икономика за 7 клас, а също така и материал от по-ранните класове, разясни Тонева.

В състезанието участвали анонимни писмени работи на всички ученици. Допуснати до националния кръг били общо 33 седмокласници, като в някои области били представени от двама ученици, а от Софийския регион – от шестима, уточни Тонева. Мартин Първанов събрал общо 117 точки, което му осигурило първото място.

Тонева подчерта, че Мартин получил подкрепата на своята учителка по география Маргарита Рашкова.

Директорът на училището обясни, че в „Васил Левски“ се дава възможност за участие на учениците в различни състезания и олимпиади, които спомагат за развитието на техните дарби. Създадени са специализирани групи за дейности по интереси с цел развиване на уменията и знанията на учениците.

Информацията за статията е предоставена от Елина Кюркчиева от БТА.