Българската армия обяви прием на курсанти за обучение 2024/2025.

Плевен днес


Студентите в българските военни академии се радват на пълно финансово подпомагане от държавата и имат гарантирана работа в армията след завършване на обучението. В момента текат приемите за новата академична година 2024/2025, като общо са обявени 533 места в трите основни военни училища в страната.

Министерството на отбраната на България е отредило 396 места в Националният военен университет „Васил Левски“, 73 места във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ и 64 места във Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“. Курсантите ще могат да избират между 24 специализации.

Чрез издръжката, осигурявана от държавата, студентите получават безплатно общежитие, храна, униформено облекло, медицинско обслужване и застраховка. Допълнително, те получават месечна стипендия между 750 и 800 лв., като има възможност за допълнителни стипендии за отличен успех.

След завършване на обучението, курсантите стават офицери в българската армия и получават бакалавърска диплома по две специалности – военна и гражданска. Също така, те могат да учат чужди езици според стандартите на НАТО и да се обучават в университети в ЕС.

Сроковете за ранен прием варират в зависимост от учебното заведение, с краен срок за подаване на документи за регулярния прием най-късно до 21 юни 2024 г. Информация за заповедта на министъра на отбраната за приема може да се намери на официалния сайт на министерството.

Източник на информацията: PlevenZaPleven