Военно формирование в Плевен отбелязва юбилей с отворени врати.

Общество


Военно формирование 22 160 (Пето бригадно командване) в Плевен отвори врати за посетители днес по повод 20-ата годишнина от членството на България в НАТО. На плаца са разположени учебни зали за представяне на тактико-техническите характеристики на въоръженията и бойната техника. Посетителите, които преимуществено са ученици, проявяват голям интерес и разглеждат военната апаратура.

Организирана е презентация за всички млади хора, желаещи да научат повече за процедурата по прием в Българската армия или възможностите за продължаване на тяхното образование в Националния военен университет „Васил Левски“.

„С голямо удовлетворение изпълнявам своята служба в редиците на Българската армия“, сподели пред БТА лейтенант Захарин Огнянов, който служи от 2007 година. Той е убеден, че армията предоставя значителни възможности за личностно и професионално развитие.

„Още от малък исках да завърша Националния военен университет и да стана офицер, стремежът ми беше да се издигна във военната иерархия“, споделя лейтенант Наталия Маринова. „Казват, че за жените в армията е по-трудно, но не съм на това мнение. По мои наблюдения на жените се доверява повече, тъй като сме отговорни и вземаме адекватни решения в най-кратки срокове“, допълва тя.

„Всяка сутрин с удоволствие нося униформата си“, казва твърдо лейтенант Маринова. Тя уточнява, че армията я е научила на компромиси, работа в екип и разчитане един на друг във всекидневната служба.

„На дните на отворените врати показваме на младежите как могат да се развиват в професията на защитник на родината“, обясни майор Юлиян Тодоров.

Той сподели също, че служенето в армията изисква саможертва и посвещение на лично време. „Ние сме колектив, който работи с чувство за гордост и чест. Армията учи на дисциплина и отговорност, защото сме като едно цяло – взаимозависими един от друг“, заяви лейтенант Тодоров.

Още един ден на отворени врати ще има утре от 10:00 до 14:00 часа.

Информацията за статията е предоставена от Елина Кюркчиева от БТА.