Главен комисар Николай Николов: Благодаря на плевенските пожарникари! [ПД]

Общество

Комисар Николай Николов – вдясно, и министър Валентин Радев.
„Благодаря на пожарникарите – страхотни момчета! Били са цяла нощ на работа, реагирали са на 245 сигнала, отстранили са 45 дървета през нощта, днес още 20 дървета са отрязали, 3 наводнени мазета са отводнили и продължават да работят“. Това каза пред журналисти в Плевен директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ към МВР главен комисар Николай Николов, който на място се запозна с щетите от бурята снощи.
„Използвам случая да похваля и колегите от полицията, които не са допуснали нито едно мародерство. Разбирате ли при едно такова бедствие колко е опасно на възрастния човек да му посегнат на имуществото. Няма допуснато такова нещо“, добави още той.
На въпроса можеше ли бедствието да бе предотвратена от ракетната площадка за борба с градушките в гр. Долни Дъбник, комисар Николов коментира, че няма как да влияем върху времето. „Вчера бях в непрекъсната координация с колегите от Изпълнителна агенция „Борба с градушките“, коментирахме накъде се движи тази прословута суперклетка, както я определят метеоролозите. Тя не може да се контролира – това е внезапно явление, придружено с отделяне на много енергия – вятър, вода. Няма как всичко те да разрушат. Доброто е, че знаехме пътя й и предупредихме хората в гр. Левски, в с. Обнова да се изтеглят“, информира той.
И добави, че организацията, която е създадена в Плевен и в Бяла Слатина за справяне с щетите, е много добра. Обърна внимание и на превантивните мерки, които прилага местата властта, тъй като те са изключително важни. „Това е и смисълът на новия Закон за защита при бедствия – да реагираме преди, а не след. Вчера в Плевенско са изстреляни 178. Агенция по градушките защитава най-вече земеделските земи, но там, където е ясно, че облакът заминава над град, там също се намесват“, добави комисар Николов.

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт http://plevendnes.com