Уникалната за страната плевенска изложба „Преди Гутенберг и след това“ гостува в София [ПД]

България днес

Уникалната за страната плевенска изложба „Преди Гутенберг и след това“ гостува в София. В навечерието на 24 май, в деня на връчването на годишните награди на Съюза на печатарската индустрия в България – „Печатар на годината“ и „Търговец на годината“ (за 2017-та), интерактивната експозиция ще бъде представена на вниманието на ценителите. Тя се открива днес, 17 май, в 17,30 часа и може да бъде разгледана до 24 май.
Автор на идеята и реализацията на проекта, който Плевен вече имаше честа да види, е плевенчанинът Диян Павлов – Джими, а поводът са 620 години от рождението и 550 години от смъртта (3 февруари 1468 година) на Йоханес Гутенберг, който създава системата за тиражирано книгопечатане и с това отваря пътя към Реформацията и Новото време.

Изложбата е плод на многогодишния труд на Джими да създаде Музей на писмеността и средствата за писане, който е уникален по своя характер и се нарича „Творителница О,писменех“. По време на изложбата нейният автор играе ролята на Гутенберг, облечен в подходящо за епохата облекло, и разказва за забележителното му откритие. Той демонстрира и как работи Гутенберговата преса, като прави отпечатъци върху ръчно произведена от него хартия. Интригуващият му разказ за революцията в тиражиране на човешкото познание, образование и култура развълнуваха стотици хора, между които и любознателни деца.
Изложбата, която представя множество информационни табла и средства за писане през различните епохи, ще зарадва софиянци и гостите на столицата в навечерието на светлия празник на българската култура и писменост 24 май.
Джими в „Творителницата“.

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт http://plevendnes.com