„Грандиозно отбелязване на 100-годишния юбилей на оперната прима Катя Попова с множество събития“

Култура

На 21 януари се навършват 100 години от рождението на оперната певица Катя Попова, съобщи началникът на отдел „Култура и туризъм“ в Община Плевен, Анелия Дечева, също и източник на информацията InfoPleven.

За да отбележи тази годишнина, през цялата 2024 година ще се организират различни събития. На самата дата – 21 януари, РБ „Христо Смирненски“ ще излъчи онлайн филм, свързан с живота на Катя Попова. Освен това, се планират концерти, а в средата на март местно Оперно хорово общество „Гена Димитрова“ ще изнесе голям оперен концерт, където ще бъдат изпълнени хорове от опери, в които Катя Попова е участвала.

Важен момент в тези празненства ще бъде XXXII-ото издание на Международния музикален фестивал Лауреатски дни „Катя Попова“, чиято програма в момента е в процес на подготовка. Конкурсът на фестивала ще се проведе през октомври.

Организирани събития ще бъдат представени от Регионалния исторически музей, който ще представи интерактивна документална изложба с работно заглавие „Катя Попова – лиричното сопрано“. Освен това, ще бъде издаден луксозен каталог, свързан с живота на оперната певица. Музеят спечели проект с финансиране от Национален фонд „Култура“, който включва дигитализиране на целия музикален фонд на Катя Попова и всичко, което наследството й предоставя. Организаторите ще кандидатстват и за издаване на възпоменателна монета, която да бъде емитирана от Българската народна банка, сподели Дечева.

Катя Попова е родена на 21 януари 1924 г. в Плевен в семейство с музикални интереси. От малка свири на пиано и участва в училищни оперети. През 1947 г. завършва пеенето в Държавната музикална академия – София. Дебютира в Софийската опера на 3 ноември 1947 г. и съвсем скоро изнася първия си самостоятелен концерт. През 1955-1956 г. специализира в Болшой театър в Москва и прави грандиозно турне в цялата страна. Катя Попова изпява над 25 оперни партии, които се считат за ненадминато явление и тя се утвърждава като една от най-авторитетните и предпочитани имена на световната оперна сцена.

Катя Попова загива в самолетна катастрофа на 24 ноември 1966 г. край Братислава, Чехословакия.