Обявени са традиционните конкурси на Националния фестивал на детската книга в Сливен

Култура

26-тото издание на Националния фестивал на детската книга ще се проведе в Сливен от 8 до 10 май 2024 г. Организаторите, Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ в партньорство с Министерството на културата, Община Сливен, Областна администрация – Сливен, ДАБЧ и най-големите детски издателства, обявиха два национални конкурса – Национален литературен конкурс и Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои.

Националният литературен конкурс е на тема „Щастието е възможно“ и е отворен за деца и юноши на възраст от 7 до 18 години. Участниците могат да представят до 2 литературни творби като разкази, приказки или стихотворения с обем до 6 страници. Жури с опит в ще оценява творбите, а отличените произведения ще бъдат издадени в сборник. Срокът за изпращане на творбите е 10.03.2024 г.

В Националния конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои могат да участват деца и юноши на възраст от 7 до 16 години. Всеки участник има право да представи до 2 кукли с височина над 35 см, които отговарят на изискванията за куклен театър. Жури ще оценява куклите, а наградите на отличените участници ще бъдат връчени по време на фестивала. Куклите трябва да бъдат изпратени до 30.03.2024 г.

Куклите на участниците в конкурса няма да бъдат върнати, а ще бъдат изложени в дните на фестивала. Отличените кукли ще бъдат включени в експозицията на Музея на театралната кукла на любими литературни герои, който е единствен в България и се намира в Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ в Сливен.

За повече информация, може да се свържете на телефоните 044/622441 и 0886090712.