Двама мъже задържани за серия измами в Плевенско област.

Общество


Районният съд в Никопол остави за постоянно в ареста двама мъже, обвинени в извършване на измами в област Плевен, съобщи Районната прокуратура в Плевен, която се заема с разследването на случая.

В процеса на разследването е установено, че през октомври миналата година жена от Плевен е превела пет хиляди триста седемдесет и осем лева по банков път, след като била убедена във фалшива обещание за резервация на екзотична екскурзия чрез телефонни разговори и email кореспонденции. През месец ноември, други двама жители на областта са платили по десет хиляди триста осемдесет лева всеки, доведени до заблуждение, че ще получат доставка на пелети за отопление.

Свидетели са разпитани, и са извършени претърсвания и изземвания на адреси в страната, както и са конфискувани документи и материални доказателства.

В резултат на съвместни оперативни действия на Областна дирекция на МВР в Плевен, районните управления в градовете Долна Митрополия и Никопол, сектор „Измами“ към Главна дирекция „Национална полиция“ и Областната дирекция на МВР в Благоевград, бяха идентифицирани и задържани двама тридесетгодишни мъже, пряко свързани с престъпленията. Те бяха задържани на територията на Благоевград.

На 15 март мъжете бяха формално обвинени в измама, извършена в съучастие и при условията на продължаване на престъплението. Те бяха запазени под арест за 72 часа, като прокуратурата поиска от съда в Никопол да им наложи най-тежката мярка за неотклонение – „задържане под стража“. Съдът оцени събраните доказателства и обоснова вероятността от авторство на деянията от страна на обвиняемите, както и опасността те да извършат ново престъпление или да се укрият, поради което постанови мярката „задържане под стража“ да бъде постоянна.

Решението на съда може да бъде обжалвано и протестирано, допълниха от прокуратурата.

Наскоро в плевенско, възрастна жена стана жертва на телефонна измама, след като хвърли от терасата на жилището си на площад „Македония“ петнадесет стотин лева на непознат, който чакал под блока, убедена по телефона, че помага в полицейска операция срещу мошеници.

Информацията за събитията е предоставена от Елина Кюркчиева от БТА.