Плевенчани дават мнения за финансиране сценични изкуства онлайн.

Общество


До 26 март плевенчани имат възможността да изразят своето мнение чрез онлайн анкета относно Концепцията за подпомагане на сценичните изкуства, използвайки инструмента за интегрирани териториални инвестиции (ИТИ) съгласно Програма „Развитие на регионите“. Главен кандидат за подкрепа е НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, а Драматично-кукленият театър „Иван Радоев“ в Плевен е част от консорциума партньори. Информацията беше предоставена от Николета Минчева, експерт „Комуникация и информация“ в Областния информационен център в Плевен.

В анкетата участниците могат да посочат дали поддържат концепцията и да изложат свои аргументи за или против нея.

„Това е безпрецедентно за България – обществеността получава възможност да се произнесе по отношение на планирани инвестиции, които ще се финансират с европейски средства. Това е критична част от оценъчния процес и е от съществено значение, за да се уверим, че подборната комисия разбира, че инвестицията е приета не само от непосредствено засегнатите страни, или участиците в проекта, но също така от обитателите на региона“, коментира Минчева. Тя добави, че в случай на сериозни възражения срещу инвестициите, те ще бъдат отчетени и ще повлияят върху решението за одобрение на финансирането. „А внесената подкрепа от участници в анкетата показва, че инвестицията е желана от общността“, допълни тя.

Отбелязва се, че за плевенския театър, концепцията предвижда безвъзмездно европейско финансиране от повече от 3,4 милиона лева за модернизиране на сценичната механика и оборудването, както и за обучение по използване на новото техническо оборудване. Освен безвъзмездната помощ за театъра, е предвидено и допълнително финансиране от страна на общината в размер на 218 400 лева (6 процента), което прави общата стойност на инвестицията в театъра в Плевен 3 640 000 лева.

Интересуващите се лица или страни могат да се запознаят подробно с планираните дейности на официалния уебсайт на Единния информационен портал на Европейските структурни и инвестиционни фондове.

За да попълнят анкетата, заинтересованите могат да посетят следния линк: https://forms.gle/NWSxL4TFxzMxy1JB9.

Информацията в статията е предоставена от Елина Кюркчиева от БТА.