Десет домакинства в Делейна получават помощ след наводнения.

Общество


Десет пострадали домакинства от наводненията на 8 май в село Делейна, област Видин, вече са подали заявления за еднократна помощ за покриване на настъпили инцидентни потребности. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на труда и социалната политика (МТСП). В зависимост от размера на възникналите щети, пострадалите могат да получат до 1578 лева – трикратният размер на линията на бедност за 2024 година, определена на 526 лева. Социални работници помогнаха на потърпевшите семейства с обходи и описване на щетите след наводненията.

След одобрение на заявленията, семействата могат да кандидатстват за допълнителна помощ от Фонд „Социална закрила“ на МТСП. Чрез този фонд те могат да получат до 2500 лева за оборудване, обзавеждане и ремонтни дейности. Процедурата за кандидатстване става чрез местните общини, уточняват от МТСП.

Направени са обходи и в други райони, засегнати от проливните дъждове в Плевен и региона. Там не са регистрирани пострадали жилищни сгради и няма подадени заявления за еднократна помощ от жители на града и областта, информират от министерството. Въпреки това, две социални услуги и Домашният социален патронаж в Плевен са пострадали. Четири помещения в Центъра за настаняване от семеен тип (ЦНСТ) за деца без увреждания са били наводнени, а покривът над две спални помещения на ЦНСТ за деца и младежи с увреждания е протекъл. Щетите в социалните услуги са вече отстранени, но помещенията на Домашния социален патронаж все още се почистват и не са въведени в експлоатация, добавят от министерството.

Както съобщи БТА, в област Видин през изминалата нощ са паднали 53 литра дъжд на квадратен метър. Силна буря с градушка с размери на лешник се извила и над Плевен в сряда.
/РН/

Информацията в статията е предоставена от Борислава Бибиновска от БТА.