Детска кукерска група даде началото на Общински съвет в Плевен.

Плевен днес


В Общинския съвет в Плевен беше направено откриването на редовното заседание с участието на специални гости – деца от единствената детска кукерска група в града, които са възпитаници на Детска Градина „Дружба“. Групата, оглавявана от директора Бистра Калева и преподавателите Мариана Христова и Анета Иванова, представи традиционен кукерски танц и раздаде благословия за здраве и благополучие пред съветниците и присъстващите в залата.

Председателят на Общинския съвет доц. д-р Иван Малкодански и кметът д-р Валентин Христов лично приветстваха детската група, благодаряха им за съживяването на българските обичаи и изразиха задоволство от тяхното участие. Детската кукерска група, съставена от 19 деца на пет години, бе сформирана в началото на годината и има за цел да предава на младото поколение българските народни традиции. Мариана Христова поясни, че децата активно участват в създаването на своите костюми, като помощта идва от техните родители и учители.

Изпълнението на детската кукерска група беше първоначално планирано за януарския месец, но заради грипна епидемия в Плевен, събитието беше отложено за февруари. В знак на благодарност за тяхното участие, членовете на Общинския съвет ощастливиха детските кукери с подаръци, включително лакомства и мартеници.

Източник на информацията: PlevenZaPleven