„Плевенската панорама представя уникална фотоизложба с оригинални кадри от Руско-турската война и Плевенската епопея (1877-1878)“

Последни новини


В Регионалния военноисторически музей в Плевен е открита изложбата „Съхранените спомени за войната“ в чест на 146-тата годишнина от Освобождението на България. Това събитие е част от честванията на националния празник 3 март и представя 100 оригинални фотографии от времето на Руско-турската война 1877-1878 г. и Плевенската епопея. Снимките са разположени на 16 табла и включват дарения от руското и румънското военно министерство. Сред тях са творби на известни фотографи като А. Д. Иванов и Франц Душек, както и на неидентифицирани автори.

Фотографиите разкриват ключови моменти от военните действия, велики пълководци, участието на местното население, ролята на медицината и впечатленията на военните кореспонденти. Сред другите експонати има портрети на руски генерали, копия на исторически документи и публикации в чуждестранен печат, албум със снимки и оригинални оръжия. Изложбата, открита с участието на градски и регионални представители, ученици и граждани, може да бъде посетена до края на април в Панорама „Плевенска епопея 1877“.