Децата в Община Гулянци отбелязаха Ивановден във възхитителна традиция

Плевен днес


Ивановден е един от най-важните народни празници в България и региона, както и в други страни. Той се отбелязва на 7-ми януари и е свързан с обреди, ритуали и вярвания, които се предават от поколение на поколение.

В Ленково се състояват „Лудите булки“, което е една от най-популярните традиции за Ивановден. Това е маскарадно шествие, в което участват момичета, облечени като булки с изключително сложени коси. Вярва се, че това отблъсква злите духове и осигурява плодородие през следващата година.

В Сомовит се провежда обичаят „Брезъите“, при който младежите от селото изнасят на огнището брезови пръчици и ги запалят. Това се прави с вярата, че по този начин се предпазват от болести през годината.

Гулянци са известни с „Кукерите“, които са хора, облечени с интересни маски и костюми, които танцуват и изпълняват ритуали, за да изгонят злите сили и да привлекат доброто в живота.

В Брест и Гиген се провежда обичайът „Мечкарите“. Това са групи мъже, облечени като мечки, които се движат по селата и изпълняват специални танци и обреди. Това е вярвание, засновано на представата, че мечките са символ на сила и плодородие.

Всяка от тези народни маскарадни игри има своя уникален облик и символика, но общото им е, че се отбелязват в чест на Ивановден и служат за предпазване от зли сили и привличане на добро в живота. Те също така запазват и промотират традициите и културата на региона.

Източник на информацията: PlevenZaPleven