Днес се почита Йоаким Осоговски, един от четиримата велики български подвижници [ИП]

Култура

Йоаким Осоговоски е живял през ХІ век. Умира на 16 август 1105 г. Той е един от четиримата велики български подвижници-отшелници, оказали най-силно влияние върху българското монашество – преподобните Йоан Рилски, Гавриил Лесновски, Прохор Пчински и Йоаким Осоговски.
Той прекарал по-голяма част от живота си в пещера близо до Крива река, където се отдал на строг пост и съзерцателна молитва. Веднъж на него случайно се натъкнали ловци, отчаяни от неуспеха си в лова. Преподобният им показал едно място, където те хванали много лов. След тази среща всички дела на тези тръгнали добре, поради благословението на светия подвижник. След време те отново посетили пещарата на отшелника, но го намерили умрял. Погребали го на място и след това често идвали на гроба му да го прикадят.
След 50 години един овдовял свещеник, на име Теодор, от село Осмидол в Овчеполския край се заселил в мястото, където се подвизавал Йоаким и приел монашеско пострижение с името Теофан. Преподобни Йоаким му се явявал няколко пъти и му заповядвал да извади от земята нетленните му мощи. Теофан изпълнил заповедта на стареца. После построил и манастир с храм на името на преподобния. В този манастир и досега лежат светите мощи на преподобни Йоаким.

Pleven.info е автоматичен агрегатор на новини. Ние спазваме Creative Commons лиценза за онлайн съдържание и посочваме източника му. Източник на тази новина е плевенският сайт https://infopleven.com