Държавни субсидии за читалища в Плевен обезпечени за 2024 година.

Плевен днес


Комисия, назначена със заповед на кмета на Плевен д-р Валентин Христов, в която влизат представители на 40 читалища в общината, разпредели държавната субсидия за 2024 година. Средствата, определени за финансиране на читалищата, са в общ размер на 1 774 864 лева. Решението за разпределение беше прието от комисията, председателствана от заместник-кмета Елина Димитрова. На заседанието присъстваха 33 от 40 членове, като решението беше гласувано с 29 „за“, 4 „против“ и нито един „въздържал се“.

Обсъдени бяха следните точки:
– Предложение за разпределението на субсидията за 2024 година.
– Механизъм за подобряване на комуникацията между общината и читалищата.
– Изработване на нов метод за оценка на работата на читалищата, като краен срок беше зададен – краят на август 2024.

Разпределението на субсидията стана по следния начин: различни читалища в Плевен и населени места в общината получиха различни суми, в зависимост от броя на субсидирани бройки, отредени на всяко от тях. Някои от читалищата бяха отредени нулеви субсидии поради липса на ж. бр., докато други, като „Съгласие – 1869“ в Плевен, получиха най-големия дял с 527,436 лева. Регионалният експертно-консултативен информационен център (РЕКИЦ) в Плевен получи субсидия за 3 штатни бройки, равняваща се на 50,232 лева. Комисията реши да разреши предварително изпълнение на решението за разпределение на средствата.

Отделно, беше взето единодушно решение всички читалища да представят писмени становища до председателя Елина Димитрова относно новия алгоритъм за оценка на работата на читалищата до 30 май.

Източник на информацията: PlevenZaPleven