Д-р Симов и екип обвиниха президента Радев в противоречие

Плевен днес


Педиатърът д-р Велимир Симов и неговите колеги от детската клиника „Мама и Аз“ в Плевен поднесоха своята становище до медийните органи, като поставиха под въпрос действията на президента Румен Радев, критикувайки го за вътрешно противоречие и искайки обяснение как спреният проект за болница „Мама и Аз“ в София засяга негативно държавата.

„Президентът Радев започна атака срещу решението номер 318 на Министерския съвет от 30 април, което даваше зелена светлина за създаване на новата високотехнологична болница „Мама и Аз“ в столицата, както и на 6 май заяви пред журналисти, че „…частните начинания са приемливи в сферата на здравеопазването в страната, но детското здравеопазване трябва да бъде водеща национална задача, на която държавата не успява да отговори достатъчно добре със създаването на национална детска болница за многото изтекли години“, изтъкнаха от медицинския екип.

Въпросите, които медицинските специалисти поставят са следните:

Как точно столичният проект „Мама и Аз“ попречи на държавата да заеме своето място в детското здравеопазване?
Имаше ли реален проблем с предложените 40 педиатрични легла, които инвеститорът беше готов да предостави за обществено ползване, или причините са други?
Съществува ли държавна протекция в столичното здравеопазване, която препятства пациентите да се възползват от конкуренцията и качеството на медицинските услуги, и каква е ролята и възнаграждението на съпруга на вицепрезидента в това?
Мислите ли, че лекарите и по-специално педиатрите, можем да подлежим на феодална зависимост в рамките на каквото и да било държавно или частно медицинско владение?

Казусът с планираното откриване на частната детска болница „Мама и аз“ избухна след като изпълнителната власт одобри решение за нейното създаване на 30 април, но едва след 24 часа, премиерът Димитър Главчев отмени решението поради нарасналото обществено напрежение и недоволство от страна на президента Радев, ДПС и ПП-ДБ.

Без устроени дебати е взето решението за създаване на частната болница по време на сряда, 1 май, разкриват данните от стенограмата. Проектът бе вкаран за дискусия като втора точка и бе представен от министърката на здравеопазването Галя Кондева.

В своята позиция, колективът от „Мама и Аз“ приканва премиера Главчев да ги посети в Плевен на Деня на Храбростта и Въоръжените сили на Република България, за да се запознаят с високото европейско качество на здравеопазване в болницата, където се грижат за най-сложните случаи на болни деца от цялата страна, подчертавайки, че децата са най-голямата ценност.

Лекарите подчертават, че в медицинското заведение, което е първото изградено за последните 50 години, за единадесет месеца от съществуването му, са постигнати значими успехи.

Информацията в статията е предоставена от dnes.bg.