Обявени финалисти в конкурса „Музикална въртележка“ 1869 „Съгласие“.

Общество


Известни са 12-те финалисти в Националния конкурс за нова детска песен „Музикална въртележка“, съобщи за БТА Мая Паскова, секретар на Народно читалище (НЧ) „Съгласие 1869“, организатор на състезанието.

„В съответствие с регламента, началният етап на конкурса беше проведен анонимно. Една комисия, състояща се от утвърдени специалисти в областта на музиката и сценичното изкуство, изслуша всички подадени песни, които бяха предоставени под конфиденциален номер“, обясни Паскова.

На официалния уебсайт на читалището беше публикуван списък с 12-те отбрани песни.

Финалът на конкурса ще се състои на 12 октомври на сцената на читалището във формата на концерт-спектакъл с участието на живо публика. Професионално жури, включващо проф. Пламен Джуров, проф. д-р Момчил Георгиев, Хайгашод Агасян, Георги Милтиядов и Десислава Константинова, ще слуша и оценява живите изпълнения на всеки от 12-те конкурсни песни, представени от солисти на Вокална група „Арлекино“ при НЧ „Съгласие 1869“ или, в изключителни случаи, от външни изпълнители. Класирането ще стане ясно след края на изпълненията. Публиката също ще има възможност да гласува за своята любима песен.

„Музикална въртележка“ е организирана в чест на 155-годишнината от създаването на най-голямото плевенско читалище – „Съгласие 1869“. Събитието се провежда благодарение на проект, финансиран от Национален фонд „Култура“, с отпуснати средства в размер на 34 000 лева.

/ТС/

Информацията за тази статия е предоставена от кореспондента на БТА в Плевен Елина Кюркчиева от БТА.