ЕК благославя АЕЦ „Белене“, „Левицата!“ пледира за изграждане.

Общество


Строителството на атомната централа в Белене представлява изключителна възможност, която не бива да се пренебрегва, особено сега, когато Европейската комисия даде своято одобрение за ядрената енергетика, като я окачестви като непровокираща въглеродни емисии и неутрална по отношение на околната среда. Това заяви днес пред журналисти лидерът на кандидат-депутатите от коалиция „Левицата!“ в Плевен, проф. Янко Янев, по време на подаването на документите за регистрация в Районната избирателна комисия.

„Плевен и околностите са местоположението на най-голямата инвестиция у нас, това е теренът на АЕЦ Белене. Разходите надхвърлят милиард и половина лева, които очакват някой да дойде и да завърши проекта,“ каза още той.

„От решаващо значение е сега да се реализира подходящата политика, и „Левицата!“ е единствената организация, която разбира как това да стане,“ подчерта проф. Янев. Според неговите думи, стартирането на АЕЦ „Белене“ би довело до ускорено икономическо и селскостопанско развитие на цялата област около Плевен.

Председателят на партия АБВ Румен Петков добави, че листата на „Левицата!“ в Плевен включва уважавани академични лица. В списъка са добавени също млади кадри, както и опитни в управлението личности, като представителството обхваща всички общини в региона.

Информацията за тази статия е предоставена от кореспондента на БТА в Плевен Елина Кюркчиева от БТА.