Празникът на Плевен на 15 май обещава изобилие от събития и гостуващи изпълнители

Последни новини


Плевен отбелязва своя празник на 15 май с грандиозна програма, включваща концерти, изложби и спортни събития

Град Плевен ще празнува своя празник на 15 май с впечатляваща културна картина, изпълнено с музика, изкуство и дух на общността. В уникален синтез от традиция и съвременност, празничните събития предстоят да превземат сърцата на жителите и гостите на града, насрочени в рамките на цяла седмица, начело със спектакула на 15 май.

Изборът на конкретната дата не е произволен. Той подновява спомена за Пролетния плевенски панаир, който се устремявал в третия понеделник на май и претендирал за икономическо събитие без аналог в страната през 30-те години на XX век. Щедро разпънат на 30 декара, панаирът е притеглял търговци отдалечени ъгълчета на света като Гърция, Турция, Египет и Испания.

Освен историческата си слава и значимостта на града по отношение на миналото, Плевен днес влага нов смисъл в празника си – тази на култура, духовност и любов към родното.

„Празникът на Плевен има други измерения – тържество на духа и културата, на обичта към родния град, която събира хора от различни поколения в най-хубавия месец на годината,“ отбелязват организаторите.

Празничной дейности ще започнат на 11 май с детски футболен турнир и ще продължат с богата агенда, включваща безплатен екскурзоводен тур „По пътя на плевенската история и духовност“, „Нощ в музеите и галериите“, концерти на различни хорови и инструментални колективи, кулинарен фестивал, творчески изяви от местни таланти, спортни демонстрации и много други.

Гражданите ще имат възможност да се насладят на представления на концерти, включващи изпълнения на Хора за македонски песни, танцовата школа „Танцувана работилница“, рок групата „Криминале и приятели“, Северняшкия ансамбъл „Иван Вълев“ и други възхитителни артисти.

Кулминацията на програмата ще бъде тържественият ритуал на 15 май, последван от поредица от културни и забавни дейности, обогатяващи празничния дух и засилващи общността на Плевен. Сред тях се очаква и концертът на популярната рок банда „Тангра“.

Вечерните часове на 15 май ще бъдат увенчани от концерти на групата „Керана и космонавтите“ и изпълнението на Владимир Михайлов, последвани от зашеметяващо светлинно шоу.

Празникът на Плевен се обещава да бъде цветен мозайк от изживявания, който отново утвърждава богатата култура и динамично общество на града.