Заместник-министър обсъжда затваряне на дом за деца в Плевен

Общество


Заместник-министърът на труда и социалната политика Елка Налбантова участва днес в Плевен в работна среща, посветена на предстоящото закриване на Дома за медико-социални грижи за деца (ДМСГД) в града, който е един от оставащите четири действащи домове в България. Събитието се проведе в зала „Плевен“ при Областната администрация с участието на областния управител Виолета Иеремиева, нейния заместник Николай Абрашев, както и представители на различни социални институции.

Предстои да се реши къде да бъдат преместени децата, които в момента се намират в дома и какви услуги ще бъдат нужни, тъй като значителен брой от тях страдат от различни увреждания и развитието им е нарушено.

По време на срещата заместник-министър Налбантова посочи, че от началото на социалните реформи, свързани с детските домове в България, останалите 33 ДМСГД са сега броени на пръсти – само четири.

„Главната цел на реформата е да помогнем на родителя, който е се опитва да се грижи за дете със здравословни проблеми, увреждания или нарушения в развитието. Основният акцент не е толкова закриването на самите институции, колкото създаването на разнообразна инфраструктура, която да включва медицински, образователни и социални услуги в подкрепа на семействата“, акцентира Налбантова.

В хода на дискусията беше обсъдена необходимостта от замяна на услугите, които предлагаше домът в Плевен, както и извършването на индивидуална оценка на децата с увреждания, които са настанени в него. Допълнително беше засегнат въпросът за прекратяване на приема на нови деца.

Областният управител Иеремиева особено подчерта, че е важно да се обърне специално внимание на децата с сериозни увреждания и да се гарантират необходимите медицински грижи за тях. Това беше подкрепено и от директора на ДМСГД д-р Десислава Георгиева, която напомни за важността от постоянно медицинско наблюдение на тези деца.

Информацията за статията е предоставена от Елина Кюркчиева от БТА.