Деинституционализация и грижа в семейна среда за деца в Плевен

Областна администрация Плевен


Представителите на Местното звено, координиращо дейностите по извеждането на децата от Дома за медико-социални грижи за деца (ДМСГД) – Плевен, се срещнаха със заместник-министъра на труда и социалната политика Елка Налбантова в Областната администрация „Плевен“. В срещата участваше също областният управител Виолета Иеремиева, която изрази подкрепа за деинституционализацията и важността от грижата за децата с увреждания в семейна среда.

В България деинституционализацията вече е на последен етап с едва четири функциониращи ДМСГД, включително този в Плевен. Целта е те да бъдат затворени, като се подготвят методически насоки за подкрепа и взаимодействието с местни общности, за да се осигури качествена грижа за децата след излизането им от институциите.

Заместник-министър Налбантова акцентира на принципите при закриването на домовете: ограничаване на приема нови деца, индивидуална оценка на нуждите на всеки настанен и избор на подходящите социални услуги за тях. Ясно се разграничават необходимостите от лечение и от грижа.

Иеремиева изрази притеснения за качеството на медицинските услуги, които децата в сериозно състояние биха могли да получат, а Налбантова предложи като решение създаването на Центрове за настаняване от семеен тип с медицинско обслужване, за да не се губи връзката между децата и техните семейства, което е критично за емоционалното им здраве.

Дискусиите ще продължат в Плевен с представители на социалните институции.